World-History
.::Menü::.
 
.::Bejelentkezés::.
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
.::Látogatók::.
Indulás: 2005-12-04
 
.::A II. Világháború::.
 
.::A 3 testvérhajó::.
 
.::Keresés::.

Google

 
.::Szótár::.

 
.::Boldog névnapot::.
 
.::Ajánlatunk::.
E heti ajánlatunk:

//fishing.gportal.hu
<>
//balatonihorgaszat.gportal.hu

//world-money.gportal.hu
 
.::Teszt::.

Itt megoldhattok mindenféle teszteket, heti frissítéssel.

A harmadik tesztet már megfejtették, itt a negyedik!:

Megadunk 8 szót!:

1. Szemirámisz függőkertje

2. Az Alexandriai világítótorony

3. Az olimpiai Zeusz szobor

4. Kheopsz fáraó piramisa

5. Artemisz temploma Ephesszoszban

6. A pisai ferdetorony

7. Mauszólosz síremléke Halikarnasszoszban

8. A rhodoszi kolosszus

Melyik a kakukktojás és miért?

 

A megoldást küldjétek el E-mailbe a következő címre, és mi értékelni fogjuk max. 1 héten belül.

world-history@freemail.hu

Jutalamtok a helyes válaszért: A hónap látogatója címet kapjátok meg érte, mely az oldalon egész hónapban fel lesz tüntetve!

Zsombor, Péter

UI.: Ha jól körülnéztek az oldalon, akkor minden kérdésre megtaláljátok a választ.

 
A Frank birodalom

Nagy Károly birodalma (768-814)
Charlemagne, másképpen Nagy Károly 768-814. Kis Pepinnek és feleségének Bertradanak idősebb fia. Az apja rá, és testvérére Carlomanra hagyja a birodalmat. Ekkor még nem léteznek a mai európai népek, kevert népesség él a birodalom mindkét felében. Károly nem akarja testvérét erőszakkal megfosztani hatalmától, bár annak a képességei sem teszik alkalmassá, hogy társa legyen, másrészt nem akar együttmüködni sem tehetséges testvérével. Károly barátai megoldják az uralkodó problémáját, Carlomant megmérgezik. Károly bár sejti ki tehette, nem indít nyomozást testvére gyilkosa megtalálására - csak "mellőzi".
773-774-ben, Adrian pápa kérésére, megtámadja és meghódítja lombardiát. Saját apósa ellen kell háborúznia. - Bavariát - bajorországot sógora királyságát 788-ban annektálja.
A leghosszabb háborúja, a szászok elleni, 772-ben indul és 30-évig tart. A briteknek is sok gondok okozó szász nép németországban maradt fele, keményen ellenáll Nagy Károlynak, és a kereszténység tanításának. Vitukit istenük, akit egy óriási fa testesít meg, nevében keresztény temlomokat kolostorokat rombolnak le. Nagy károly bosszúból egy napon 4500 szász foglyot végeztet ki.
Leghíresebb balsikerű hadjárata, a 777-es hispániai. Feltehetőleg a bizánci udvar intrikájaként, felkinálják neki a hajdani visigoth királysághoz tartozó területeket. A őt behívó levél azonban a hamis, a spanyolok nem várják, az arabok pedig nem támadják ugyan meg, tartanak a frankoktól, de keresztény településeket gyújtanak fel, bűntetésül. Mivel a közelben nem találnak arab sereget, egyik alvezére a baszkokat sejti a támadás mögött és önhatalmúlag rátámad a városukra. Károly mivel utánpotlását ez az észszerűtlen lépés elvágta, kénytelen sürgősen visszavonulni. A fősereget még átengedik a baszkok, de az utóvédet - amit a hibázó alvezér vezet, irgalmatlanul lemészárolják. Erről iródik aztán a Roland ének, az első keresztény hősköltemények egyike.
Háború a Magyarok ellen
Az avarok ellen még a vetélytárssal - Bizánccal is összfog. 798-805-ben fiai vezette sereg megsemmisítő vereséget mér az avarok - azaz a magyarok - kárpát-medencei államára. Ez egy teljesen indokolatlan és mind két fél számára káros hadjárat. Az avar-magyarok egy része már ekkor is keresztény, Mondjuk fejedelem kész a kereszténység felvételére, téritőket kér Rómától és Károlytól, sőt területeket enged át a frank birodalomnak, kiüriti Ausztriát, ahol a mai Wien helyén, Bécs nevű erős avar földvár volt. Károly azonban minden baj okának a Római Birodalom felbomlását látja - és bár a birodalmat a germánok szabdalták szét, a szemében a hunok - Etele a főbűnös. Megakarja semmisíteni a hunokat, térítők helyett, a fiai vezette sereget küldi rájuk. Elfoglalják és kifosztják a avar-magyar székvárost, és az elrabolt kincseket Károly az egyháznak ajándékozza. Ez lefékezi a kereszténység terjedését a magyarok között - és a kalandozó magyarok célpontjává teszi a megajándékozott templomokat, kolostorokat.
800-ban III.Leo pápa Nagy Károlyt a Római Birodalom császárává koronázza - ez által a Nyugat-Római Birodalom feltámad - Károly elérte a célját, egyenrangúvá vált vetélytársával.
A nagy vetélytárs, Bizánccal diplomáciai csatározások folynak, és Nagy Károly támogatásával a Pápaság megerősödik - Rómában csökken a bizánci befolyás, a keleti kereszténység nem tudja a nyugatit bekebelezni.
Róma - a pápaság először Bizánc révén emelkedett felfelé - mikor az megsemmisítette az Arian kereszténységet - a frankok révén kikerül bizánci függés alól - és fejére nő a frank birodalom utódainak.( Francia királyság, Német római Császárság. )
Hogy a hegemóniáját a Duna mentén megerősíthesse, kísérletet tesz a Rajna és a Duna összekötésére. Ez a terve kudarcot val. Sokkal könnyebb dolga lenne, ha szövetségre lépne Bizánc ellen az avarokkal, de birodalma most már így is nagyobb és erősebb, mint Bizánc.
 
Nagy Károly birodalmának növekedése
Nagy Károly halála
806-ban 3 fiára - Pepin, Louis, és Charles - kívánja hagyományozni a birodalmát - azzal a kikötéssel, hogy az egy állam marad amelyet társuralkodók kormányoznak.
Pepin és Charles azonban 813 ban meghal - röviddel utána pedig 814-ben maga Károly is - így egyedül Luisé lesz a császári cím.
A feudális anarchia azonban újra elszabadul. Louis ki akarja testvérei gyerekeit az örökségből zárni, megindul a harc a birodalomért.
Nagy Károly kísérlete egy egységes európai birodalom létrehozására éppen saját utódain bukik meg.
A Frank Birodalom felbomlása

814-840: Lajos "a kegyes" Nagy Károly utóda
833: Kopasz Károly, Pepin, és német Lajos, a Colmári csatában legyőzik Lajos "a kegyes"-t és fiát Lothart.
843: Verdun-i szerződés Kopasz Károly, német Lajos
és Lothar között felosztja a Caroling birodalmat, Franciaország és németország megszületése - a népek Európája megszilárdulása. A nagy károly teremtette stabilitás lehetőséget adott az önálló népek kifejlődésére. Németország nagyrészt kevéssé romanizálódott területe - germán nyelvű marad. Itáliai germánok beolvadnak az olaszokba, a galliaiakból a gall-római őslakokkal keveredve egy újlatin - germán népesség a francia születik meg. A frank törzs egy része - a német nép, másik része pedig a francia nép része lesz. 843-ban - még természetesen nem létezik sem francia sem német nép. - a verduni egyezmény azonban felgyorsítja a középkori európa népeinek fejlődését. Az unokatestvéreit kisemmizni akaró Lothár jár a legrosszabbul, országa, az Olasz királyság tiszavirág életű lesz, a két erősebb birodalom Franciaország és Németország között, róla kapja a nevét Lotharingia.

A nyugati keresztény egyház az önálló népek kialakulását igyekszik gátolni - a latin nyelv erőltetésével. A bibliát szemben az ortodox egyházzal nem fordítják le nemzeti nyelvekre, és támogatják az egész Európát egy uralkodó alatt egyesíteni akaró törekvéseket is. Ez alól a pápaság és a keleti-frank, azaz német birodalom és a pápaság közötti harc lesz csak a kivétel. Mind a francia királyok - mind a német királyok megpróbálják uralmuk - befolyásuk alá vonni Rómát. A Frank Birodalom területén a mai országok közül Franciaország Olaszország, Németország mellett Hollandia, Belgium, Luxemburg, Svájc, és Ausztria osztoznak - a kontinentális Nyugat-Európa országai. Szintén kelta-római, majd germán eredetű országok az ibériai félsziget országai, Portugália, és Spanyol ország - ezek is örökösei mind a kelta, mind a római és germán hagyományoknak, mint ahogyan Anglia is. Skócia, Wales és Írország ezzel szemben tiszta kelta terület, mint ahogy Skandinávia országai - a finnek kivételével a germán - viking világ örökösei. Magyarország egy egészen idegen keleti elem Európában - a hunok, avarok utóda, a szláv államok pedig kisebb részben Róma és nagyobb részben Bizánc örökösei. Ez a sokféle forrásból táplálkozó európai kultúra sokszínűségének forrása. Ez volt az, amely az európai fejlődést felgyorsította - szemben a Kínára jellemző lassú fejlődéssel. Ez egyrészt viharos, háborúkkal teli európai történelmet is jelentett, amiért cserébe egy nagyon gazdag kultúrát kaptunk.
Ez az Európa nem jöhetett volna létre Nagy Károly stabilizáló egységesítő törekvései nélkül - de akkor sem, ha ezek sikeresebbek lesznek. Ezt a gazdagságot feladnunk nem is szabad - csak a háborúzásról kellene leszoknunk.

 
A finn-szovjet háború
 
Az I. Világháború
 
Ezen a napon...

Karbantartás miatt nem üzemel! 

 
.::Szavazás::.
Lezárt szavazások
 
Űrkutatás
 
.::Idő::.
 
.::Hőtérkép::.

Kis Hőtérkép

Kis Hőtérkép Magyarországról
 
.::Linkek::.
 
Árpád-házi királyok
 
Legyen ez a kezdőlapod!
Beállítás Kezdőlapnak!
 
We Site
World-History: A legjobb Világ és Hadtörténelemmel foglalkozó oldal!
 
Utolsó frissítés

Utolsó frissítés:

2006.12.31/12:34

 
Az iraki háború
 
.::Hajózás::.
 
A Nagy Történelmi Korszakok
 
Mitológia
 
Vallások
 
GPS Geoláda
 
Szótár
 

NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!