World-History
.::Menü::.
 
.::Bejelentkezés::.
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
.::Látogatók::.
Indulás: 2005-12-04
 
.::A II. Világháború::.
 
.::A 3 testvérhajó::.
 
.::Keresés::.

Google

 
.::Szótár::.

 
.::Boldog névnapot::.
 
.::Ajánlatunk::.
E heti ajánlatunk:

//fishing.gportal.hu
<>
//balatonihorgaszat.gportal.hu

//world-money.gportal.hu
 
.::Teszt::.

Itt megoldhattok mindenféle teszteket, heti frissítéssel.

A harmadik tesztet már megfejtették, itt a negyedik!:

Megadunk 8 szót!:

1. Szemirámisz függőkertje

2. Az Alexandriai világítótorony

3. Az olimpiai Zeusz szobor

4. Kheopsz fáraó piramisa

5. Artemisz temploma Ephesszoszban

6. A pisai ferdetorony

7. Mauszólosz síremléke Halikarnasszoszban

8. A rhodoszi kolosszus

Melyik a kakukktojás és miért?

 

A megoldást küldjétek el E-mailbe a következő címre, és mi értékelni fogjuk max. 1 héten belül.

world-history@freemail.hu

Jutalamtok a helyes válaszért: A hónap látogatója címet kapjátok meg érte, mely az oldalon egész hónapban fel lesz tüntetve!

Zsombor, Péter

UI.: Ha jól körülnéztek az oldalon, akkor minden kérdésre megtaláljátok a választ.

 
A holdraszállás (1.rész)

A Hold  kutatásának története

Készítette: Vigh Zsolt 4.c

A Földhöz legközelebb eső bolygó a Hold, az emberek érdeklődését már a korai évszázadokban felkeltette. Az embereket a Hold felszínén lévő árnyékok izgatták a legjobban. A Földön élő népek a világnézet és kultúra függvényében mást-mást véltek benne felfedezni. A távol keleti népek egy rizst sütő nyulat, az európai népek egy tarisznyát láttak az árnyékokban, a Vatikán véleménye pedig az volt, hogy Szűz Mária arcképe rajzolódik ki a bolygó felszínén. Évszázadon keresztül, folytak a kutatások. A távcsövek fejlődése, a rádió távcsövek megjelenése óriási ugrást jelentett. Kiderült, hogy az árnyékok hegyvonulatok, a fehér foltok pedig síkságok. A síkságokat méretük szerint nevezték el tengereknek (mare, oceanus), tavaknak (lacus), öblöknek (sinus), és mocsaraknak (palus). A hegyeknek a földi hegységek nevét adták, pl.: Alpok, Appenninek, magasságukra az árnyékok hosszából következtettek. Az idő múlásával rájöttek, hogy a Hold felszínén nincs víz, de a neveken nem akartak már változtatni. A legnagyobb ugrást viszont az űrkutatás elindulása jelentette. 1954-ben elindult a Szputnyik-1 a világűrbe és ezzel elindult a versengés a két világhatalom között. A kutatásokat megpecsételték a politikai indíttatások. Kezdetben a Szovjetunió vette kezébe az irányító szerepet, és ez nagyon bántotta az amerikai önérzetet. Így a versengés egyre erősebbé vált, és az amerikaiak részéről behozhatatlannak látszott. A két ország mellé egyetlen állam sem tudott beszállni, mert nem rendelkezett akkora anyagi háttérrel.

A Szovjetunió holdkutatása

A Szputnyik, és a Vosztok program sikerei után, a DUMA egyik fő kitűzése az lett, hogy orosz legyen az első ember, aki a Holdra lép. Ennek előkészítéseként elindították Holdkutató programjukat, a LUNA-t.

LUNA program:

Jelentése oroszul: Hold. Az 1959-ben indult program 1977-ig tartott. Ez alatt 24 holdszonda indult a Hold felé.

 3 főcsoportba lehet őket sorolni:

 1.            A Hold túlsó felé induló műholdak. (LUNA 1.-3.)
 2.            Holdautomaták (LUNA 9 -14)
 3.            Holdrobotok (LUNA 9-24)

I. Az első generációs szondák feladata az volt, hogy a Hold túlsó oldalára jussanak, és onnan fényképeket közvetítsenek

 • Luna-1: az első Hold felé indított űrrakéta. Feladata a Hold megközelítése, a kozmikus sugárzás, a napszél tevékenység és a Hold mágneses terének vizsgálata. A Luna-1 1362 kg tömegű hermetikusan zárt gömbtartály volt. A belsejében helyezték el az elektronikus eszközöket, a mérőberendezéseket. A felületéből 6db rádióantenna állt ki, tehát elég kezdetleges volt. 1959. január 2-án indult el Bajkonurról. A Hold túlsó oldaláról készített néhány képet még elsugározta (ezek alig voltak használhatóak), de 597000 km magasságban nyomát vesztették a Moszkvai irányítóban.
 • Luna-2: 1959. szept. 12-én lőtték fel. Hasonló volt a Luna1-hez, az volt a feladata, hogy becsapódjon a Hold felszínébe. A becsapódást a földről távcsövekkel és a szondáról közvetített képekről figyelték meg.
 • Luna-3: 1959. okt. 2-án indult a Hold felé. A Hold körül 311 fordulatot tett meg, eközben jó minőségű képeket és folyamatos TV-képet közvetített a Föld felé. Az űrszondával november elején megszakadt a kapcsolat.
 • Luna-4.5.6.7.8: 1963-1965 között indították őket. Csak a Luna-8 tudta kutatási tevékenységét elindítani. Néhány képet sikerült a földre lesugározni, de két nap után megszűnt az összekötetést.
 • Luna- 9: Az első olyan szonda, amely sima leszállást hajtott végre. A földre jó minőségű képeket közvetített. A kezdetleges gömbtartályt, fékező és lassító berendezésekkel egészítették ki.
 • Luna 10-11-12: Kettősműködésű szonda volt. A berendezés Hold körüli pályára állt, és kettévált egy Luna 3-hoz hasonló, és egy Luna-9-hez hasonló szondákra.
 • Luna-13: Első szonda, amely panoráma képet sugárzott a földre, és a hold sűrűségét tudták mérni vele.
 • Luna 14-15: Teljesen sikertelen vállalkozás volt. Mindkettő a holdba csapódott.
 • Luna-16: Feladata a Hold felszínére juttatni egy speciális mintavevő fúrót, amely a holdmintát, egy zárt tartályba helyezi, és azt a Földre szállítja. Két részből tevődött össze az oda- és a visszautat biztosító berendezésből. 1970. szept. 12-én indult, 5 nap múlva leszállt a Holdra, és mintát véve 21-én visszaindult a Földre. A hozott minta súlya mindössze 105g volt, amely eltörpül az Apollo 11 által hozott mennyiség mellett.
 • Luna-17: Olyan holdszonda, amely a Hold felszínére önjáró berendezést jutatott, a LUNAHOD-1-et. Feladata a Hold felületére, sima leszállással eljutatni, egy mozgó holdlaboratóriumot. A berendezés két részből állt, egy univerzális szállító berendezésből, és a tetején elhelyezett Földről távirányítással működtetett robotból. A szállító egység két oldalán szétnyitható és lehajtható vezető sínpárokat helyeztek el, amelyen a Lunahod -1 leereszkedhetett. A robot széles panoráma képeket készített, mérte a talaj fizikai, kémia mechanikai tulajdonságait, röntgentávcsöves és kozmikus sugárzási vizsgálatot tudott végrehajtani. 1970 nov.17.-én indult és 11 hónapig működött a hold felszínén.
 • Luna 18: Hasonló felépítésű robotot szállított a Holdra, mint a Lunahod-1 csak az nem indult el így a program sikertelennek bizonyult.
 • Luna-19: Holdszonda, amely mintegy 2 évig folytatta a Hold felszín és a környező kozmikus térség kutatását. Feladata a talaj felderítése, képek készítése, gravitációs tér tanulmányozása, kozmikus sugárzás mérése. Felépítése hasonló a Lunahod-1-hez csak nem szereltek alá kerekeket. 1971. szeptember 8-án indult a Hold felé kb. 2 évig működött. Ez alatt kb. 1000 fényképet, és több száz adatot küldött a Földre. Sokáig átjátszó állomást töltött be a Lunahod-2 és a Föld között.
 • Luna-20: Holdszonda, amely talajmintát jutatott a Földre a Hold hegyvidéki területéről. Felépítése Luna 18-hoz hasonló, csak kiegészítették visszatérő egységgel. 1972. febr. 14-én indult, és febr. 25-én 50 kg kőzettel tért vissza.
 • Luna-21:  Feladata a Holdra jutatni a Lunahod-1 ikertestvérét, a Lunahod-2-t. 1973. jan. 8-án indult Bajkonurról, és a La Monnier kráterben landolt. 5 napig üzemelt, és ez alatt kb. 40 km utat tett meg.
 • Luna 22: Feladata a Luna-19-cel megegyező.
 • Luna-23: Egy holdszonda, amely a leszálláskor megsérült
 • Luna-24: A sorozat utolsó tagja. Amely holdmintát hozott a földre. 1976. aug. 9-én indították el.

A Szovjetunió konkrétan ezt az egy a Holddal kapcsolatos programot indította, de más programjaiban is részt vettek a Hold kutatását célzó feladatok. Ilyenek, pl.: Zond, Venyera, Szaljut 1-2-3-4-5-6, Mir. Az interkozmosz program keretében a Szaljut 6 fedélzetén Farkas Bertalan magyar űrhajós is készített Hold fényképeket. Ám szovjet illetve orosz űrhajós a mai napig nem lépett a Holdra.

 

Az Amerikai Egyesült Államok (USA) holdkutatása

Az Usa-nak már kezdetben 3 éves hátránnyal kellett indulnia, mer mikor ők az Expoler-1-es rákétájukat sikerült földkörül pályára állítani, már az oroszok a Hold felé próbálták indítani rakétáikat. 1957-ig csak a haditengerészet foglalkozott a rakéta technikával, ebben az évben viszont megalakult a NASA az Egyesült Államok űrrepülés irányító központja. 1957 végére megépült Cape Canaver (jelenlegi neve: J.F. Kennedy Space Center) Florida partjainál. 1958 tavaszán elindult a holdkutatási program, de nem akkora lendülettel, mint az oroszoknál. A programot Pioneernek nevezték.

Pioneer Program

Jelentése úttörő. Célja különböző fajtájú és típusú űrszondák és műholdak indítása a világűrbe.

Fő csoportjai:

 1. Holdkutató műholdak
 2. Bolygóközi szondák
 3. Jupiter megközelítésére, majd a naprendszer elhagyása

A holdkutató holdak a Pioneer 1-2-3-4 voltak. Céljuk Hold közelébe berendezések eljutatása tudományos célból.  Az akkori időszaknak ez technikailag túlméretezett program volt és célokat nem sikerült vele elérni. Az első három műhold még a Hold felé vezető úton megsemmisült, vagy vissza hullott a Földre. Az 1959-ben indított Piooner 4 jutott Hold közelbe, de fényképezőgépe nem működött. A Holdat 60000 km-re közelítette meg, legnagyobb távolsága 655000 km volt. A légkörbe való belépéskor elégett. A Pioneer program többi holdja több-kevesebb sikerrel megközelítettek bolygókat, de a Hold programot a Ranger programban folytatták

A Pioneer program sikertelen küldetései idejében került az elnöki székbe John F. Kennedy. 1961-ben kijelente, hogy az Egyesült Államok embert juttat a Holdra, és ráadásul az oroszok előtt. Hatalmas összegeket pumpáltak a Hold programba. 1963-as merénylet után mindenki azt hitte, hogy leállítják a Holdprogramot, de ennek ellenére még nagyobb lendülettel vált nemzeti üggyé. Első lépése ennek a Ranger program volt.

Jonh F. Kennedy

Az Egyesült Államok  elnöke

Ranger program:

Jelentése útkereső: az első amerikai holdrakéta típus, amely elérte a Holdat. Összesen ez alatt 9 db rakétát indítottak, de csak az utolsó három tekinthető sikeresnek. Az eredeti elképzelések szerint a Rangerek fékezett leszállást kíséreltek volna meg, mi közben egy szeizométert tartalmazó tartályt ejtettek volna a Hold felszínére.

 • Ranger 1-2-3-4-5-6: Wallops Islandról indították őket 1961-től. Szerkezetük egy hatszögletű vázra épült, amelyre vidikon kamerát. rádióadókat, antennákat, és mérő műszereket telepítettek. A Hold felé vezető pályájukon nyitották ki napelem tábláikat. A Holdba való becsapódás előtt készített képek azonban egyáltalán nem sikerültek.
 • Ranger -7: A kezdeti sikertelenségek után nagy változtatásokat hajtottak végre a rendszeren. Kivették a fékezőrakétákat, amelyek sohasem indultak be, és teljes erővel csapódtak be a Holdba. 1964 júl. 30-án indított szonda a 31-én került hold közelbe és becsapódásáig kb. 4000 képet sugárzott a földre. Becsapódási helye a Mare Cognitum volt.
 • Ranger-8: 1965. febr. 20-án történő becsapódása előtti 10 percben 7000 képet sugárzott a földre. Becsapódási helye a Mare Tranqillitatis volt.
 • Ranger-9: 1965. április 24-én csapódott be az Alphonsus kráter belsejébe. kb. 5000 fényképet készített.

Az utolsó három rakéta a Hold felszínéről kb. 17000 kép készült, a Hold három területéről. A rangerek segítségével fedezték fel a felületi mikrokrátereket. A gyűjtött tapasztalatokat a Surveynor programban használták fel.

Surveynor program:

Jelentése térképész. Első olyan Amerikai szonda sorozat, amely sima leszállást hajtott végre, hasonló az oroszok Luna 9-15 sorozatához. Az USA a surveynorok fedélzetén színes kamerákat, talajmechanikai eszközöket szállított a Holdra. A program már szervesen előkészítette az Apollo programot, és az megelőző Lunar Orbitert. A surveynorokat Wallops Islandról indították. A rakéták felépítését a Nasa és a Boeing cég fejlesztette ki. A szondák kb. 3 méter magasak voltak, három lábon álltak, és könnyű dúralumminium vázuk volt. A vázra szerelték fel a kommunikációs eszközöket, a színes TV kamerákat (ezek a szondák készítettek először színes felvételeket a Hold felszínéről), az akkumulátorokat, és a talaj mechanikai eszközöket. A szállításukat 3 fokozatú Atlas-Centauri rakétákkal végezték. A Holdra szállást hideggáz töltésű fékező rakéták segítették, majd a Hold felszíntől néhány méterrel kikapcsolták a fékező rakétákat, és szabadeséssel beleejtették a Holdba őket, és közben mérték az így keltett "holdrengéseket". Az ütközés energiáját az egymástól 120°-ra elhelyezett rugalmas láb csökkentette. A leszállás után a kamerák azonnal működni kezdtek. A kamerák nem vízszintesen, hanem függőlegesen voltak elhelyezve, és felettük egy forgatható tükör volt. A manipulátor karok voltak a legfőbb újítások a melyek mesterséges rengéseket, ütéseket tudtak a felszínre mérni. A program keretében hét surveynort indítottak, de a 2. és 4. sikertelen volt.
 • Surveynor-1: 1966. június 28-án indult és július 2-án szállt le a Holdra. 12 napig működött ez alatt kb.10000 képet készített.
 • Surveynor-3: 1697. ápr.  20-án landolt a Holdon. Kb. 1 hónapig működött ez alatt több talajmechanikai vizsgálatot végzett manipulátorával, 6300 képet sugárzott a Földre, és egy Holdfogyatkozás ideje alatt hőmérsékletméréseket végzet.
 • Surveynor-5: 1967. szept. 11.-én szállt le a Holdra, a Nyugalom tengerén. Kb.19000 képet küldött a földre. Ezek a képek nagyban meghatározták az Apollo-11 leszállási helyét.
 • Surveynor-6-7: Feladatuk azonos térségben de két különböző helyzetből képeket készíteni, és geológiaméréseket készíteni.

A surveynor program által készített majdnem 100000 kép a hold pontos felületi feltárását, segítette elő.

Lunar-Orbiter program

Jelentése: Hold körül keringő. Feladata a Hold egészének feltérképezése. A NASA és a Boeing cég közös fejlesztése. A különböző pályákon keringő Lunar-Orbiterek a Hold felszínének 97%-át  segítették megismerni. 1966-1967-ben ötöt indítottak, és mindegyik sikeres volt. A surveynor program csak kis felületeket vizsgálta, de az L.-O.-ek a teljes holdfelszínt. A két program alapján választották ki a lehetséges leszálló helyeket az Apolló programhoz. A L.-O. alakja egy 1,5 átmérőjű henger, amelyhez nagyméretű napelem tábla kapcsolódik. A tartályban helyezték a helyzetstabilizáló egységet, a kamerát, és az akkumulátorokat.

A Lunar- Orbiter 2 által készített teljes Hold kép

Alig 6 évvel Kennedy elnök bejelentése után, a Nasa elindította a mai napig legtöbb kutatót és céget foglalkoztató programját az Apollo-t.

Apollo program

Az Apollo  program emblémája

Apollo egy ókori görög isten neve, de jelenti az USA által tervezett és végrehajtott holdkutatási programot is, amelynek célja az 1969-70-es évekre az első úrhajósoknak a Hold felszínére jutatása. Ugyanezt a nevet viseli az űrhajó rendszer is, amelynek a kifejlesztését a Holdprogram tette szükségessé. A programra az USA költségvetése 25 milliárd dollárt irányzott elő, amelyet jócskán túlléptek. A munkálatokban 25000 kutatóintézet, és kb. 400000 ember dolgozott a NASA és Boeing irányításával. A program keretében 14 űrrepülés lett volna, de anyagi okokból csak tizenegyet hajtottak végre. Az első próbarepülés 1966-ban mindössze ötévnyi munka után hajtották végre. A program keretében összesen négy előkészítő ember nélküli repülést hajtottak végre, két föld körüli, két hold körüli, és hat Holdra szállást hajtottak végre. Az Apollo űrhajókat Cape Canaverről (Kennedy Space Center) indították, háromlépcsős Saturn-V. rakétával. A megvalósítást elvét W. Hohmann dolgozta ki.

Az Apollo három főrészből állt.

A 110 méter magas
Saturn-V. hordozórakéta 
Az Apollo parancsnoki kabinja és a műszaki egység
Az Apollo holdkomp kabinja és műszaki egysége

Az expedíció általános felépítése:

 1. Indítás Cape Canaverről
 2. Földkörüli pályán az Apollo orrára veszi a holdkompot
 3. Holdkörüli pályára állás
 4. A holdkomp elválik az anyaűrhajótól
 5. A holdkomp holdat ér
 6. Űrséta
 7. Visszatérés az anyaűrhajóhoz.
 8. Fölkörüli pályára állás
 
A finn-szovjet háború
 
Az I. Világháború
 
Ezen a napon...

Karbantartás miatt nem üzemel! 

 
.::Szavazás::.
Lezárt szavazások
 
Űrkutatás
 
.::Idő::.
 
.::Hőtérkép::.

Kis Hőtérkép

Kis Hőtérkép Magyarországról
 
.::Linkek::.
 
Árpád-házi királyok
 
Legyen ez a kezdőlapod!
Beállítás Kezdőlapnak!
 
We Site
World-History: A legjobb Világ és Hadtörténelemmel foglalkozó oldal!
 
Utolsó frissítés

Utolsó frissítés:

2006.12.31/12:34

 
Az iraki háború
 
.::Hajózás::.
 
A Nagy Történelmi Korszakok
 
Mitológia
 
Vallások
 
GPS Geoláda
 
Szótár
 

Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK